Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

πλεονεκτήματα της χρήσης των ΤΠΕ σε σχέση με τη παραδοσιακή διδασκαλία

Η χρήση των ΤΠΕ στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία ευνοεί αλλά και προωθεί νέες, εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας που είναι περισσότερο συμβατές με τις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές θεωρίες. Πιο συγκεκριμένα η χρήση των ΤΠΕ προωθεί και υποστηρίζει τη μετάβαση:
·        Από τη μετωπική διδασκαλία, στη διδασκαλία με ομάδες και τη συνεργατική μάθηση.
·        Από τη δασκαλοκεντρική σε μια πιο μαθητοκεντρική διδασκαλία κατά την οποία οι ΤΠΕ χρησιμοποιούνται ως εργαλείο.
·        Από τη διάλεξη ωε διδακτική μέθοδο στη διερευνητική και την ανακαλυπτική  μέθοδο.
·        Από την παθητική, σε μια κινητοποιημένη σχολική τάξη μέσα από την ενεργητική συμμετοχή, την επικοινωνία μεταξύ μαθητών και τις αυθεντικές δραστηριότητες. 
·        Από μεθόδους αξιολόγησης του μαθητή που βασίζονται στο αποτέλεσμα μιας και μόνης τελικής δοκιμασίας σε μεθόδους που βασίζονται σε διαδικασίες και παραγόμενα προϊόντα και όχι μόνο.
·        Από ένα σύστημα μάθησης στο οποίο όλοι μαθαίνουν τα ίδια πράγματα, σε ένα σύστημα όπου ενδεχομένως ο καθένας μαθαίνει διαφορετικά πράγματα.  
·        Από τους γνωστούς τρόπους επικοινωνίας (κυρίως λεκτική) σε τρόπους επικοινωνίας που ενσωματώνουν πολλαπλές αναπαραστάσεις, εικόνες, κείμενα, σύμβολα, χάρτες πολλαπλών αναπαραστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου